18 Juni: introductie Scopex boilie recept Zoet™

Tijdens mijn vakantie een paar weken geleden heb ik besloten meer geur en smaak toe te voegen aan mijn Oranje Boilie om zo het aas nog aantrekkelijker te maken. Dit proces werd na de vakantie in gang gezet en zo ontstond Oranje Boilie 2.0. Hierover vertelde ik in het vorige verslag.

Tijdens mijn vakantie had ik nog een tweede ingeving op aasgebied. Net als bij mensen zouden er misschien ook wel eens vissen kunnen zijn die liever zoet dan hartig eten. En deze zoetekauwen zouden net als bij mensen best wel eens de dikkere exemplaren kunnen zijn. Om die reden heb ik besloten om naast de pittige Oranje Boilie 2.0 ook een enorm zoete boilie in te gaan zetten. Een nieuwe boilie moest dus ontworpen worden en dat heb ik gedaan. Zoet™ is de naam van deze nieuwe boilie. Laat me u meer vertellen over deze knikker.

Ik hoop door met zoete boilies naast mijn pittige boilies te vissen een populatie karpers aan te spreken die mijn pittige boilie links laten liggen. Of rechts zo u wilt. Daarnaast zou de instant -respons op een koolhydraatrijke boilie wel eens nog beter kunnen zijn dan op mijn pittige boilie.

In het verleden heb ik altijd graag met Scopex boilies gevist. Scopex boilies zijn zoete boilies op basis van vogelvoer. De naam Scopex komt van de geurstof. Scopex geurstof is een zoet en enigszins romig mengsel van boter-en vanille geur. Zelf een “over the top”-zoete Scopex boilie maken werd mijn doel.

Als birdfood (vogelvoer) heb ik besloten om CéDé ei-voer rood te mengen met een parkieten-zaden mengsel. CéDé eivoer is een mengsel van zaden, ei en brood producten. Karpers schijnen het erg lekker te vinden. Goed bekeken is het natuurlijk een erg duur product dat bestaat uit erg goedkope ingrediënten. Waarschijnlijk kan het allemaal een stuk goedkoper maar in dit geval kies voor het gemak.

links het parkieten zaad, rechts het CéDé eivoer.

Parkietenvoer is een mengsel van zaden. Het zaad heb ik in de blender eerst kort gemalen zodat de zaadjes gebroken zijn en beter vocht kunnen opnemen. Ik doe dit ook weer niet te lang, een deel mag best nog heel zijn. Ik wil wel een ruwe structuur in mijn boilie zodat attractoren goed kunnen uitlekken.

parkietenvoer in de blender

Aan de boiliemix werd 10% gebroken parkietenvoer en 10% CéDé eivoer toegevoegd. Hieronder de complete lijst met ingrediënten.

Mijn Scopex boilie recept:

Scopex boilie recept

Het totaal telt weer op tot meer dan 100%. Dit komt doordat de vloeistoffen (molasses, vissaus, geurstof en maispuree (voor 2/3de) 10% extra inhoud geven. Deze voeg ik echter toe aan de eieren en tellen eigenlijk niet mee bij het berekenen van de droge stof.

Voor de zekerheid heb ik besloten verschillende zoetstoffen (basterdsuiker, dextrose, natrium sacharine) te mengen. Er is wat twijfel over welke soort suiker de karper wel kan waarnemen en welke niet. Door van alles wat te pakken elimineer ik dit probleem. Door per kg droog materiaal (exclusief de geurstof, melasse, maispuree en vissaus) 9 eieren toe te voegen en dit te kneden krijg je een mooie klont deeg.

Het deeg na het kneden

De maispuree bestond in dit geval trouwens uit een groot blik zoete mais dat ik door de blender heb gehaald. Hierbij heb ik wat schenkstroop gegoten om het totaal aan te vullen tot de benodigde hoeveelheid (in mijn geval 300 gram). Het deeg kan het hebben en zonder het extra vocht wordt het te droog.

Door het boiliedeeg na bereiding een uurtje te laten liggen en vervolgens de boilies vrij lang te stomen (25 minuten) zorg ik dat de zaadjes eerst de tijd krijgen vocht op te nemen en vervolgens om te garen. 

Het deeg is vrij stug maar de boiliespuit en draaimachine konden het prima aan. Een middagje werk resulteerde in ruim 15 kilogram boilies. De boilie zijn van zichzelf na het stomen al flink hard, een paar uurtjes drogen was voldoende. Dezelfde avond nog konden ze de vriezer in.

Scopex boilie recept

Zeven zakken met elk zo’n 2200 gram boilies klaar om in te vriezen

Wat betreft de kosten zit deze boilie tegen de 3,50 euro per kilogram. Het eiwit gehalte is zo’n 23,5%

Inmiddels heb ik op 1 stek op de Vecht al weer twee keer gevoerd met deze balletjes. Deze week zal ik hier een avondje meepakken en kijken of Zoet™ in de smaak valt. Als dat zo is ben ik voorlopig klaar met puzzelen op boilierecepten, dan ga ik het jaar uitvissen met deze beide boilies. Tot later!

4 gedachten over “18 Juni: introductie Scopex boilie recept Zoet™

  • Je vroeg mij om het recept voor boilies in grammen weer te geven. Het gemakkelijkste is om de droge stof eerst uit te rekenen per kg.

   Dit is dan:
   150 gram volkoren tarwemeel
   50 gram tarwekiemen,
   70 gram maismeel grof
   70 gram maismeel fijn,
   150 gram sojabloem
   70 gram ei albumine
   50 gram vitamealo
   97 gram vismeel LT
   100 gram gemalen parkietenzaad
   100 gram Cede eivoer rood
   25 gram spekkoekkruiden
   20 gram witte basterd suiker
   10 gram dextrose
   5 gram zoetstof saccharine
   20 gram citroenzuur
   3 gram kleurstof geel

   Totaal is 990 gram droge stof,

   hieraan toevoegen: ongeveer 10 eieren, en 15 gram geurstof, 30 gram maispuree, 45 gram molasse en 20 gram vissaus.

   eventueel wat water om er een lekker deegje van te maken en kneden maar,

   totaal zal zo’n anderhalve kilogram boilies opleveren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.