15 Februari: introductie van de nieuwe boilie

header zelfgemaakte boiliesDe karperkoorts heeft in alle hevigheid toegeslagen. Waar griep en andere ongein me meestal ongemoeid laten heeft het karpervirus een erg hardnekkig karakter. Steeds weer komt het terug en de aanvallen worden langer en heviger. Ondanks de water- en buitentemperatuur heb ik besloten er maar aan toe te geven. Na intens piekeren, peinzen, wikken en wegen heb ik een plan de campagne opgesteld voor de komende periode. Hierover in detail vertellen gaat nu te ver. Als u deze site blijft volgen leest u vanzelf over mijn aanpak en of dit tot succes leidt. Wat ik wel al wil doen is mijn nieuwe zelfgemaakte boilies, de “Brown Bastards” voorstellen. Hierover kunt u lezen als u op lees verder klikt.

Mijn Spicy Seven boilie bracht het afgelopen jaar een flink aantal mooie vissen op de mat. Het recept was echter met 19 ingrediënten nogal bewerkelijk en met 3,40 euro per kilo was er ook ruimte om wat geld te besparen. Tijd voor een make-over dus.

Ik heb de afgelopen maanden weer diverse wetenschappelijke publicaties over karpers en hun foerageergedrag gelezen en een terugkerende boodschap is dat meer calorieën in hun voer leidt tot afname van consumptie. En minder vreten betekent moeilijker te vangen. Ik heb dus besloten het aandeel ingrediënten, met name oliën en vetten, die bol staan van de calorieën te verminderen. Mijns inziens voegen deze stofjes namelijk qua attractiviteit niks toe. Ze lossen niet op in water en dus kunnen karpers ze niet ruiken. Wie anders beweert heeft op school tijdens scheikunde niet goed opgelet.

Ook de andere ingrediënten heb ik nog eens bekeken. Als ze me essentieel leken heb ik ze waar mogelijk vervangen door goedkopere, en als het nut op zijn minst dubieus was heb ik ze weggelaten. Er was qua sommige bestanddelen zelfs nog wat ruimte voor verbetering. Het resultaat is een recept waar ik veel vertrouwen in heb, bestaande uit 13 ingrediënten dat met 2,25 euro per kilo goed betaalbaar is. 

Gisteravond heb ik de eerste proefbatch gemaakt. Negen droge ingrediënten heb ik gemengd in een tonnetje. 

droge ingrediënten zelfgemaakte boilies

De eieren en drie andere natte ingrediënten heb ik samengevoegd in de mix schaal.

natte ingrediënten zelfgemaakte boilies

Langzaam heb ik de boel gemengd, en gekneed tot een flinke klomp deeg van drie kilogram ontstond.

drie kilo deeg zelfgemaakte boilies

Deze heb ik in 6 gelijke delen verdeeld, gekneed tot ze de vorm van een baksteen hadden en daarna in aluminiumfolie ingepakt en 30 minuten gekookt. Na het koken en afkoelen heb ik de blokken in plakken en daarna de plakken in blokjes gesneden. Deze heb ik verdeeld over drie zakken. 

zelfgemaakte boilies boilieblokjes

drie kilo zelfgemaakte boilies blokjes af

tadaa! het resultaat

Tot zover lijkt het recept aan alle wensen te voldoen. Zowel wat betreft kneden als het uitharden voldeed deze eerste proefbatch aan de wensen. Ook de geur en de structuur bevallen me prima. Vanwege de geur, de bruine kleur en de spicy bite heb ik de boilies “Brown Bastards” gedoopt. So far so good, of het deeg ook goed tot boilies te rollen is zal ik over enkele weken wel gaan testen. 

De echte test moet natuurlijk aan de waterkant plaatsvinden. Ik realiseer me dat het vroeg in het jaar is en dat de watertemperatuur niet overhoudt. Het water van de Vecht is 3,6 graden Celcius, het IJmeer zelfs nog kouder. Vissen is dus vrij kansloos, maar ik ga het toch proberen. Vanavond ga ik op twee verschillende wateren met deze boilie-blokjes voeren. In het weekend zal ik dan beide stekken bevissen. Ondertussen voer ik ook gewoon dagelijks wat op de Vecht. Daar zal ik in Maart voor het eerst gaan vissen.

Het exacte boilierecept zal ik later in het jaar nog wel een keer met u delen. Eerst moet er mee gevist en gevangen worden. In het weekend kunt u hier lezen over mijn eerste pogingen met de Brown Bastards. Tot dan!