12 juli: drie uit drie

In de begintijd van het boilie-vissen viste ik met 50 gram vast lood met daaraan een zwarte plastic tube tegen het in de war gooien. De laatste jaren vis ik steevast met 70 gram en regelmatig zwaarder. Zeker de laatste tijd, als ik op wat meer afstand vis of vanuit de boot pak ik regelmatig 80 tot 120 gram. Ik weet niet waarom, 50 gram werkte ook prima en hoe meer lood, hoe meer krachten er op het haakje werken. Dus besloot ik weer wat subtieler te gaan vissen.

Na het terugstappen op mijn simpele basisrig heb ik nog twee aanpassingen gedaan om het aantal losschieters terug te brengen. De eerste is dus met minder zwaar lood gaan vissen.

Ouderwets lood met tube

Gewoon weer 70 gram. De tweede verandering is overstappen op een klauwhaakje met een wijdere bocht en een iets naar binnen gerichte punt. Ik heb de indruk dat in mijn ambitie om nog beter te haken ik ben doorgeschoten. Mijn rigjes haken simpelweg te goed. Hierdoor haak ik vissen niet in de onderlip maar dieper in de bek. En dat zachte vlees, daar kan een haak uitscheuren. Klauwhaakjes haken minder snel, maar zitten wel goed vast als ze eenmaal haken. Perfect dus om mijn probleem op te lossen. Het is allemaal theorie, maar proberen kan altijd.

Links de oude super hook, rechts de nieuwe specialist klauwhaak, de weerhaak knijp ik plat.

Afgelopen vrijdag meteen een test gedaan. Een stek waarvan ik weet dat er altijd wel wat vissen rondhangen. Een dag van te voren een kilootje voer erin, en ‘s ochtends voor het vissen nog eens. ‘s Avonds vervolgens heb ik twee uren gevist en drie karpers gevangen. Dit keer geen losschieters, dus drie uit drie op de mat. Geen keihard bewijs dat de aanpassingen werken, maar ook geen reden de hypothese te verwerpen.

Dat de tweede karper bleef hangen was een wonder. Net na de eerste karper legde ik het aas weer in. Ik was echter toch niet tevreden, wou indraaien en merkte dat er al een vis aan hing. Even twijfelde ik nog aan een vals gehaakte vis, maar de haak zat netjes in de lip. Deze moet het aas tijdens het afzinken al gepakt hebben. Qua formaten zaten de vissen tussen de 65 en 75 centimeter.

Drie uit drie dus, maar wel op een mij bekende stek. De komende weken moet blijven of het aantal losschieters blijvend naar beneden is gegaan. En dan hoop ik ook weer eens een spiegelkarper te vangen!

Tot later!

vorige bericht   volgende bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.