11 september: de test vanaf de kant

Hoi! Vrijwel al mijn vismateriaal heb ik de afgelopen maanden vervangen, zo ook mijn hengels. Na alles verkocht te hebben schafte ik ander materiaal aan. Drie verschillende setjes van 2 hengels bezit ik nu, voor alle omstandigheden 1. De set hengels voor zware omstandigheden gebruikte ik afgelopen week voor het eerst vanaf de boot. De eerste indruk was positief. Een tweede test van deze hengels plande ik voor gisteravond vanaf de kant op een obstakelstek. Als u de header heeft gezien weet u inmiddels dat de test geslaagd is. Een flinke schubkarper deed er alles aan om te ontkomen maar moest uiteindelijk capituleren. Lees snel verder voor het vangstverslag.

Laat me u eerst de stek schetsen. De rivier is hier ongeveer 30 meter breed, met aan de overkant op ongeveer 25 meter afstand een flinke rij dukdalven. Rechts van me is de haven. Hier liggen grote voormalige vrachtschepen langs de kant. Links, een stukje verderop, bevindt zich onder andere een brug. En voor me bevindt zich het water van zo’n drie meter diep waar regelmatig karpers mosseltjes komen snoepen.

Drie keer voerde ik. De eerste keer was eergisteren, in de ochtend. Daarna ‘s avonds dezelfde dag nog eens, en gisterochtend was de derde keer. Dat er gistermiddag een karpervisser op mijn stek zat was een tegenvaller, maar wat doe je er aan. ‘s Avonds was mijn stek weer vrij en dus dropte ik mijn aasjes links tegen de kant en rechts een paar meter uit de kant tegen de vaargeul. Een paar handen boiliekruimels strooide ik er omheen. De tafel was gedekt.

Ik heb de indruk dat vissen hier overdag graag veilig onder de geparkeerde boten verblijven en ‘s avonds, als de rust op en in het water weergekeerd is, op de harde bodem mosseltjes komen snoepen. Meestal komen ze namelijk van rechts. Zo ook nu.

Eén van de hengels

Exact een uur duurde het. Het begon al een beetje te schemeren. De vaargeulhengel, die dicht bij een geparkeerd vrachtschip lag, knalde er vandoor. De vis zwom meteen richting zijn schuilplaats onder het vrachtschip. Een paar meter lijn ging van de spoel. Met mijn hand remde ik deze af en langzaam kwam de vis een paar meter voor de boot tot stilstand. Een paar woeste rukken volgden. De hengel ving de klappen goed op. In de lijn heb ik alle vertrouwen, maar het is natuurlijk altijd de vraag of het haakje (maatje 8) goed zit. Gelukkig bleek ook dat het geval. De stilgevallen vis bleef even mokken en bedacht toen een ander plan. Aan de uitstaande snaarstrak gespannen lijn zeilde de vis richting midden. Ik kon rustig ademhalen. Het eerste gevaar was geweken.

Een paar tellen later zag ik van links opnieuw een probleem opdoemen. Een zeilschip kwam in mijn richting. Nog een meter of 30 en dan zou de kiel mijn lijn kunnen raken. Ik had misschien nog een seconde of 20. Opnieuw moest de hand op de spoel, ik moest de vis dichterbij krijgen. Het was nu buigen of barsten. De vis viel weer stil. De impasse duurde een paar seconden en toen ineens kon ik een meter lijn opdraaien. En nog 1. De vis kwam wat omhoog. Toen deze een krater sloeg in het wateroppervlak wist ik dat de strijd gestreden was. De grote schubkarper kon tegen zoveel weerstand niet op. De vis kwam naar me toe en de boot passeerde op enkele meters afstand.

Nog even klungelde ik met mijn net. Toen ik het probeerde te pakken viel het van de kade in het water. Plat op mijn buik, ondertussen de lijn onder spanning houdend, kon ik het nog net pakken. Onder toeziend oog van een flinke schare mensen achter me lukte het me uiteindelijk om de vis te scheppen. 

hengels voor zware omstandigheden

IJsselmeerbeer van 11,6 kg

Een ervaren toeschouwer schoot de foto in de header. De foto op de mat schoot ik zelf. Het was een gespierde sterke schubkarper zoals ik ze graag vang. De vis was 86 centimeter lang en 11,6 kilogram zwaar. Na het fotomoment mocht de vis weer zwemmen.

Tot ziens!

De test met de hengels is wat mij betreft helemaal geslaagd. Ik heb steeds het idee gehad dat er nog veel meer power in zit. De controle over de vis was prima. Liefst vis ik op stekken waar vissen de ruimte hebben om wat lijn te nemen. De beleving is ook nog groter met wat lichtere hengels, maar zeker als je het van uurtjes overdag moet hebben ontkom je er soms niet aan de moeilijkheden op te zoeken. Karpers houden overdag nu eenmaal van beschutting.

Mijn derde setje hengels zal ik komende week testen. De plannen zijn in de maak. Hopelijk vang ik dan ook weer een mooie vis. Sowieso volgt daarover een visverslag. Daarnaast heb ik ook nog van alles te melden op ander karpervis-gerelateerd gebied. Maar dat komt later dit weekend. Houd de website dus in de gaten! Ik spreek u dan weer! Tot later!

Vorige bericht      Volgende bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.