10 juli: Kleine aanpassingen om meer te vangen

Vorige week was ik jarig, …dank u wel, en ik kreeg diverse cadeaus. Onder al die cadeaus bevonden zich ook een boek en een DVD van Eddy Sterckx. Eddy is een Belgische karpervisser die van vissen zijn werk heeft gemaakt. Als je je niet al te veel ergert aan het geblaat, Eddy is nogal vol is van zichzelf, dan is de DVD wel te pruimen.  De man vangt ook nog eens erg mooie vissen en geeft hier en daar een inkijkje in zijn denkwijze. Beter goed gejat dan slecht bedacht, er is altijd wel wat van te leren.

Wat me bij het kijken van de DVD opviel was dat Eddy vist zonder leaders. Een leader bestaat uit een draad van slijtvast en zinkend materiaal, met aan beide uiteinden een lusje. Aan de ene kant knoop je de hoofdlijn, aan de andere kant komt de rig. Het idee erachter is dat deze draad strak over de bodem ligt. Minder last van lijnzwemmers dus. Daarnaast is de leader schuurvast, een mossel of iets ander scherps op de bodem maakt geen kans. Tot slot wordt verondersteld dat de vis minder snel beschadigt doordat de dikkere leader niet zal snijden in de huid.

Voorbeeld van een lichtgekleurde leader, voor gebruik op een zandbodem.

Voordelen van weglaten van de leader zijn er ook. De leader is goed zichtbaar. Zonder leader aan het eind van de lijn zal mijn fluorocarbon lijn onder water nagenoeg onzichtbaar zijn. De genoemde voordelen zoals slijtvastheid en zinkvermogen zijn niet meer relevant als je vist met een verticale boltrig. Er ligt dan geen lijn op de bodem. Eddy’s mening dat beschadiging door de lijn die tijdens de dril soms over het lijf van de vis loopt wel meevalt, daar durf ik het wel mee eens te zijn. Ik heb jaren met de pen gevist en ik heb nooit gemerkt dat mijn hoofdlijn de vis beschadigt. Ik heb dus besloten mijn leader weg te laten.

Een andere tip van Eddy was het gebruik van zelf samengestelde lood-inserts. Net als ik vist Eddy vooral met inline lood. Met de zachtere inserts die hij zelf samenstelt uit materialen die elke karpervisser toch al in zijn tas heeft laat het lood eerder los van de wartel. Zonder de insert kan het lood zelfs over de stuitjes, die ik bij de verticale boltrig gebruik heen schuiven. Bij lijnbreuk dus geen risico dat de vis met een bonk lood achter zich aan moet zien te overleven. Het lood zal gewoon van de lijn schuiven. Een stuk veiliger dus.

Boven het lood, midden de standaard insert en onder de samengestelde insert van zacht materiaal

Gisteren viste ik aldus met verticale boltrig, zonder leader en met de nieuwe zelf samengestelde lood-inserts. Een andere aanpassing is dat ik op een zachte ondergrond gewoon vis met een combirig bestaande uit een stukje gevlochten lijn en een stuk fluorocarbon. Aan het eind een weerhaakloze Wide Gape haak maatje 6. Op wateren met zachte bodem en waar de vissen de ruimte hebben zie ik geen reden om robuuster te gaan vissen. Mijn gecoate onderlijn en Gamakatsu haken blijf ik gebruiken op wateren waar veel mosselen aanwezig zijn. Met de Wide Gape haak heb ik op zachte bodems nooit problemen gehad.

Uiteraard is het niet zo dat ik met deze aanpassingen ineens twee keer zoveel ga vangen. Maar elke procent is er één. Opgeteld kunnen al die procenten op jaarbasis misschien wel 10 vissen extra opleveren en dan wordt het ineens de moeite waard. 

Dinsdagavond heb ik zo gevist van 9 uur tot even na 1 uur ‘s nachts. 10 brasem aanbeten wist ik te verzilveren. Eén brasem schoot weer los. Bij controle bleek de haakpunt krom. Tussendoor kreeg ik ook nog een aanbeet van een karper. Deze deed even zijn best om richting een obstakel te zwemmen maar het lukte me de vis op tijd af te stoppen. Met een lengte van 76 cm en een geschat gewicht van 7,5 kilogram was dit toch weer een mooie vis. De oranje smurrie die de vis op de mat achterliet deed vermoeden dat deze karper de afgelopen dagen van mijn boilies heeft gesnoept.

resultaat na aanpassingen op basis van tips door Eddy Sterckx

Schubkarper van de Vecht, 76 cm

Deze schubkarper betekende mijn 18de open-water-karper van 2019. Ik loop iets achter qua aantallen op vorig jaar maar heb wel de indruk dat de puzzelstukjes langzaamaan in elkaar aan het vallen zijn.

Komende week zal ik een nieuwe batch boilies draaien. Ook hierin ga ik toch weer enkele aanpassingen doorvoeren. Ondanks dat Eddy aanraadt om enkele jaren met dezelfde bol te blijven vissen denk ik dat het beter kan. Een aangepast recept en formaat zal hopelijk zorgen voor wat minder brasem-aanbeten en daardoor zorgen dat karpers meer kans krijgen mijn aas te vinden. Ook zal deze boilie een nieuwe naam krijgen. Daarover na het weekend meer. Tot dan!

Vorige bericht       Volgende bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.