08 oktober: een uurtje met plugjes op pad

Afgelopen zondag. Terwijl de kranten vol staan met apocalyptisch nieuws over zeespiegelstijgingen van meerdere meters is het waterpeil van het IJmeer nog altijd aan de lage kant. Wel is het buiten wat te warm voor de tijd van het jaar, maar daar gaan we natuurlijk niet over klagen.

Zondagochtend stelt mijn vrouw voor dat ik de huishoudelijke verplichtingen die ochtend aan haar over laat en er even met wat hengels op uit trek. Het is tenslotte heerlijk weer. Ik grijp mijn kans. Een half uurtje later vaar ik met de kano op het IJmeer en schudden twee plugjes achter de kano verleidelijk met hun bipsjes.

De Salmo Hornet staat altijd garant voor vis, dus die komt als eerste aan een speldwartel te hangen.

De Salmo Hornet (5,5) 

Ook nu weer is het kleine plugje populair. Meerdere baarsjes zien er een smakelijk hapje in.

Eén van de baarsjes die de Hornet pakten

Aan de tweede hengel wissel ik verschillende kunstaasjes af tot ik een vangend exemplaar gevonden heb. Na drie kwartier vissen en meerdere gevangen baarsjes op de Salmo Hornet bevestig ik een Rapala Shad Rap Deep Runner aan de tweede hengel. Dat blijkt een gouden greep.

Rapala Shad Rap Deep Runner

Als ik de Rapala plug even later langs een platbodem sleep is er ineens een keiharde beuk op de hengel. Een snoek heeft zich vol overgave op de groengele plug gestort. De hengelsteun staan ineens achterstevoren in de kano, maar de vis hangt. Een mooie snoek van zo’n 75 centimeter is even het haasje.

De snoek

Na een snel fotootje pluk ik de haak uit de lip en mag de snoek zonder dat ie uit het water is geweest weer zwemmen. Ik besluit op te ruimen. Zo ben ik mooi op tijd thuis voor de warme maaltijd!

Tussen al het karpergeweld door is dat vissen met plugjes toch wel even een leuke afwisseling. Zonder enige voorbereiding lekker even wat vissen en ook nog prachtige vissen vangen. Maar nu gaat het vizier snel weer op karper. Er is namelijk ook alweer gekarperd en gevangen! Daarover binnenkort meer. Tot dan!

vorige bericht    volgende bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.