1 juli: Drie keer Do’s & Don’ts!

Hoi! Ik hou van dingen uitproberen. Soms schiet ik mezelf in de voet en valt een aankoop tegen of kost een aanpassing me vis, en soms werkt een probeersel wel. Na een paar decennia karpervissen, allerlei experimenten en probeersels en ervaring met nogal wat verschillende materialen wil ik een paar Do’s en Don’ts met u delen. Voor de ervaren crack misschien totaal irrelevant, maar mensen die beginnen met karpervissen kan ik misschien een paar valkuilen of wat weken kranten lopen besparen. Tot slot heb ik nog een paar suggesties mocht u eens een cadeautje willen kopen voor een karpervisser. Dat dit blog een paar dagen voorafgaat aan mijn verjaardag is natuurlijk geen toeval. Sommige items zijn altijd welkom.

De Do’s en Don’ts

Don’t 3: De katapult. Een aantal keren kocht ik zo’n ding. Vaak om ze binnen een paar dagen kapot terug te sturen en een nieuwe te ontvangen. Die vervolgens even zo snel de geest gaf. De katapult is voor het karpervissen een totaal overbodig item en veel te kwetsbaar. Daarnaast wil je met zo’n ding geen kilo boilies voeren. Je vingers zijn na afloop bont en blauw en de helft van de boilies landt heel ergens anders dan je wilt. Dat ze nog illegaal zijn ook is helemaal een reden om er niet aan te beginnen. Bespaar je de euro’s en de frustratie!

Eén van de Fox katapulten die ik aan gort trok.

Wat dan wel? Een werppijp en/of voerschepje. Met een kleine werppijp kun je al relaxt tot een meter of 70 voeren. Neem de diameter iets groter dan je boilies, zeker als deze niet perfect rond zijn. Zelf ben ik wel fan van de Nash Deliverance midi throwing stick. Deze is geschikt voor boilies van 15 tot max. 20 mm doorsnede (20 mm mits perfect rond) en zonder enige moeite gooi ik er zo’n 70 meter mee. Voor twee tientjes heb je al een nieuwe. Wil je nog goedkoper dan raad ik je aan op youtube te zoeken naar hoe je zelf zo’n throwing stick kunt maken. Uiteindelijk is een schuin afgezaagd pijpje al genoeg. Zie bijvoorbeeld het volgende filmpje.

De Nash Deliverance midi

Een voerschepje is vooral handig als je veel met partikels zoals tijgernoten wilt voeren en vissen. Tien tot vijftien euro kost zo’n schepje nieuw. Tweedehands heb je ze al voor vijf euro. En met een schepnet steel eraan in plaats van het korte handvat smijt je je voer zo een meter of 25 uit de kant.

Don’t 2: nieuwe hengels. Beginnende karpervissers zou ik afraden nieuwe hengels te kopen. Je weet nog niet wat lekker vist, wat bij je past en je betaalt altijd te veel. Zeker als je nog niet zo lang vist kun je veel beter via marktplaats een paar oudere maar goede stokken kopen. Bij normaal gebruik slijten hengels niet. De lak krijgt misschien wat krasjes, een oog verbuigt, maar de hengel functioneert nog prima. Laten we wel wezen, 99.9% van de tijd staan ze thuis in een foedraal of liggen ze op de steunen. Voor een paar tientjes heb je bijvoorbeeld al een oudere Silstar hengel, vaak heel mooie stokken met prima actie. Zonde om voor een nieuwe 100 of meer uit te geven.

Twee van mijn oudere hengels, meer dan 30 jaar oud en nog steeds heerlijk om mee te vissen. Links een Silstar Power Wind, rechts een Shakespeare Black Mirage Specimen. Die laatste is mijn eerste hengel, eind jaren ’80 gekocht in Helmond bij Ad van Belkum. De emotionele waarde is onbetaalbaar, maar op marktplaats leveren ze misschien 20 euro per stuk op.

Let er wel even op dat de hengels in goede staat zijn, dus geen (reparaties van) breuken, ontbrekende ogen of onderdelen daarvan en en een sluiting die nog goed past. Vraag eventueel een ervaren visser om even mee te gaan bij de aanschaf. En denk er aan: niemand verplicht je om met drie identieke hengels te vissen. Sterker nog, het hebben van twee verschillende hengels verruimt je mogelijkheden. De ene bijvoorbeeld een afstandskanon (strakker, minder ogen) en de andere wat soepeler en met meer ogen voor dichterbij. Die laatste kun je dan ook nog prima gebruiken voor bijvoorbeeld pen- of oppervlakte vissen. 

Wil je op een gegeven moment toch wat anders, dan verkoop je je tweedehands hengels met minimaal verlies (soms zelfs winst) en probeert een ander setje of koopt alsnog nieuwe.

Don’t 1, met stip! Merkboilies van 10 tot meer dan 15 euro per kilogram kopen. Nooit doen! CC more, MainLine, Nash, doe het niet! Ik vis momenteel met boilies van gemiddeld nog geen drie euro per kilogram en krijg voldoende aanbeten. Niet iedereen bevindt zich op zo’n bevoorrechte positie en op dressuurwater wil je misschien iets meer attractie, maar ook dan zou ik naar een lokale boilieproducent gaan. In Noord Holland, zijn er enkele (ik ken in ieder geval Boezembaits, Baitsolutions, Pioneer baits, MartinSB, CarpCenter Uithoorn) en daar betaal je ongeveer zes tot zeven euro per kilogram. Dit zijn stuk voor stuk uitstekende boilies gemaakt door mensen met verstand van zaken en in de praktijk bewezen. Wil je nog goedkoper, dan kun je vaak kwantumkorting krijgen. Bestel meer kilo’s dan wordt de prijs per kg lager. Door met vismaten in te kopen kun je zo je kosten verder drukken.

Nog beter is het om je boilies zelf te maken maar daar moet je de ruimte, de tijd en het materiaal voor hebben. Voor mij komt die tijd hopelijk weer terug. Ik kan het eenieder aanraden.

Zelf maken blijft natuurlijk ultiem, maar als je de tijd of zin niet hebt zijn er genoeg betaalbare alternatieven.

Cadeau suggesties voor karpervissers

Tot slot nog een paar cadeau suggesties. Zoek je een voordelig verjaardagscadeautje voor een karpervisser dan zou ik het volgende adviseren:

Als eerste een doorzichtige etui/toilettas. Voor nog geen vijf euro koop je al een kunststof waterdicht exemplaar dat super handig is om bijvoorbeeld boiliestoppers, boilienaald, schaartje, wetsteentje en toploodjes in op te slaan. Geen gegraai, nooit meer zoeken in een onhandige groene map. Zo’n ding weegt vrijwel niets en van buiten is al te zien al waar alles zit. Koop bij voorkeur een exemplaar met groene details, wij karpervissers houden van groen.

Cadeautje voor karpervissers

Hier een online exemplaar, in de header van dit blog ziet u mijn etui met groene rits.

Stop in zo’n tasje in plaats van toiletartikelen alvast een boilienaald, boiliestoppers en bijvoorbeeld een doosje putty en het cadeautje wordt zeker gewaardeerd.  Een kleine tube zonnebrandcreme of een kleine flesje Deet is trouwens ook altijd handig.

Dat brengt me bij suggestie twee. Allerlei producten kun je natuurlijk bij een viswinkel kopen, maar veel goedkoper is het om dat online te doen bij AliExpress. De levertijd is al snel een aantal weken, maar het scheelt 80 tot 90% van de prijs. Vishaken, vislijn, kunstaas, onderlijnmateriaal en dergelijke koop ik gewoon in de viswinkel. Deze moeten ook blijven bestaan. Maar PVA mesh, boilienaalden, splicing naalden, boiliestoppers, putty, rubberen stuitjes en dat soort kleine zaken die in de viswinkel vaak absurd duur zijn bestel ik bij Ali.

En om af te sluiten: kijk ook eens op AliExpress bij de bagage wegers (digital luggage weighing scale). Simpele digitale weeginstrumenten, tot 25 en zelfs 50 kg, voor nog geen vijf euro. En ze zijn minstens zo betrouwbaar als een tien keer duurdere Fox weger. En al deze items wil elke karpervisser wel in zijn tas hebben. Wederom is groen of camouflage kleur favoriet bij de meeste vissers.

Tot zover dit blog. Vanavond wordt er weer gevist. Ik heb er zin in. Morgen hopelijk weer een verslag met dik karpervlees. Tot dan!

vorige bericht    volgende bericht

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.